El nou model energètic de València i els actuals reptes de la ciutat en #SINN

Innovació social
18 January 17
  • La I Setmana de la Innovació Urbana de València (#SINN) dedica la seua segona jornada al sector de l’Energia amb casos d’èxits de polítiques públiques a nivell nacional i internacional.
  • El nou model energètic de València es presenta com un model “socialment més just, més democràtic i més sostenible”.

Un dels reptes més importants que té l’Administració Pública és contribuir a disminuir els efectes del canvi climàtic mitjançant polítiques que recolzen les energies netes. En aquest sentit, Las Naves va acollir ahir a la vesprada durant la #SINN diferents xerrades d’experts i expertes, quedant representades les “4 hèlixs” necessàries per impulsar el nou procés d’innovació a la ciutat, l’àmbit privat, el públic, l’acadèmic i la societat civil.

Com a exemple internacional de bones pràctiques, el públic assistent va poder conèixer de primera mà l’evolució en sostenibilitat de la població sueca de Växjö, coneguda com “la ciutat més verda d’Europa”, amb el seu Gerent d’Energia, Jan Johansson.

Des d’una perspectiva de govern local, Johansson va explicar que es necessita un govern amb les idees clares en matèria d’eficiència energètica i que tinga la valentia suficient per prendre mesures complexes, de la mà-imprescindible- de la col·laboració de tots els socis o entitats de la ciutat i de la ciutadania.

El representant suec va detallar com hi havia aconseguit Växjö passar de ser una societat basada en combustibles fòssils a ser una biocomunidad, fomentant el transport sostenible, recolzant la reforma dels edificis tradicionals de fusta per fer edificacions eficients energèticament i implementant les energies renovables.

“Gràcies a les accions engegades des de 1993, s’espera reduir les emissions de CO2 per càpita un 65% en 2020 i aconseguir la xifra del 100% abans de 2030” va avançar Johansson, al mateix temps que anunciava que implementar aquestes polítiques sostenibles havia repercutit positivament en l’economia local, augmentant des de 1993 l’economia en un 93%.

El Regidor d’Innovació i Energies Renovables, Jordi Peris, va aprofitar aquest context idoni per donar a conèixer el nou model energètic que l’Ajuntament vol para València, “un model socialment més just que lluite contra la pobresa energètica, més sostenible que recolze les energies renovables i més democràtic perquè la ciutadania recupere la capacitat de decidir col·lectivament sobre els aspectes d’energia que consumim”.

En aquesta línia, el representant de la Plataforma per un Nou Model Energètic, Salva Moncayo va incidir en la necessitat de generar espais de participació ciutadana per decidir les línies estratègiques en matèria d’energia. Per la seua banda, Tomás Gómez, en representació del Institut d’Enginyeria Energètica de la Universitat Politècnica de València, va mostrar el seu interès per fomentar l’economia circular dins del sector energètic per convertir el problema dels residus en oportunitats.

El President de l’Associació Valenciana d’Empresaris del Sector de l’Energia (AVAESEN), Marcos J. Lacruz, va reflexionar sobre la necessitat de donar solucions als reptes energètics actuals, ja que “actualment cada any la contaminació ambiental causa 30.000 morts a l’any prematures”. En aquest sentit, Lacruz va declarar com a fonamental l’aposta pel autoconsumo energètic.

Durant la Jornada, en la qual també va participar José Vicente Ortuño en nom de la Cooperativa Elèctrica d’Alginet, s’ha pogut conèixer algunes de les mesures que estan implementant des de l’Ajuntament de Barcelona amb la xerrada de Cristina Castells, Directora d’Energia i Qualitat Ambiental.

Castells va detallar l’última aposta en matèria energètica del consistori català, una comercializadora d’energia pública amb la qual es garantiria el subministrament bàsic per a tota la població, a més de la seua gestió i comercialització. D’aquesta manera “s’evitarien els corts de subministrament d’energia en les famílies vulnerables” ha declarat la Directora d’Energia i Qualitat Ambiental.

Vore fotos ací

30 científiques celebren a València “la nit de les investigadores”

Esdeveniments

27 September 17

Las Naves i la UPV impulsen PaellaCON

Esdeveniments

25 September 17

Las Naves acull un taller participatiu sobre mobilitat sostenible en el Marítim

Esdeveniments

18 September 17