El Pacte Local segella el compromís de la societat valenciana de promoure la innovació com a eina de transformació social

Innovació social
21 November 16

L’alcalde de València, Joan Ribó, participà fa uns dies en l’edifici de Las Naves en l’acte de firma del Pacte Local per la Innovació, impulsat per InnDEA, a què també assistiren els regidors Jordi Peris i Sandra Gómez. Ribó ha considerat este Pacte com una eina molt valuosa per a la transformació i millora de la ciutat a través de la innovació i ha ressaltat l’ampli suport que ha rebut per part d’administracions, universitats, centres tecnològics, associacions empresarials i altres actors de l’ecosistema innovador.

El desenvolupament de la innovació és molt important per a València, és un element clau en què basem molts dels objectius que han de ser el motor d’esta ciutat. Sense innovació, sense desenvolupament, és impossible avançar en este món global, i el que volem és que la nostra ciutat avance”, afirmà Joan Ribó en l’acte de firma del Pacte Local per la Innovació, promogut per l’Ajuntament de València, i que segella el compromís comú de les parts que el subscriuen de promoure la innovació com una eina de transformació social al servici de tots.

L’alcalde afegí que a partir d’ara “hem d’omplir de realitats, de contingut i de substància este pacte, perquè la innovació siga una eina que ens ajude a millorar València i la vida de les persones que hi viuen, un objectiu comú que entre totes les parts signatàries hem d’aconseguir. Innovar, crear, desenvolupar, posar els fruits de la intel·ligència, del treball, del coneixement, en benefici de les persones, comptant amb elles, buscant-ne la participació i la implicació amb la incorporació de les entitats que representen la societat civil”.

Destacà la dimensió col·laborativa d’este pacte, “amb la implicació de tots els sectors: les universitats, les empreses, les grans institucions com el Port, Ajuntament, Generalitat…, ho hem de fer entre tots. En estos moments tenim milers de jóvens que estan fora d’Espanya desenvolupant una potencialitat que no s’està rendibilitzant ací, que és on ells voldrien estar. Hem de generar les estructures per a poder anar endavant, treballar perquè València desenvolupe la seua potencialitat en esta direcció, i el que hem de fer és articular-la, coordinar-la i impulsar-la”.

Ribó, que estigué acompanyat en esta firma pels regidors d’Innovació, Jordi Peris, i Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez, va agraïr el suport a este acte “dels principals actors de l’ecosistema innovador” i ressaltà que “volem que siga com més obert millor, per a avançar, per a transformar la nostra realitat amb l’objectiu comú i la prioritat d’augmentar la qualitat de vida de les persones que viuen a València, de buscar i trobar solucions innovadores que permeten fer front a tots els reptes als quals s’enfronta la ciutat en diferents nivells: el social, el tecnològic, l’econòmic o el mediambiental, entre d’altres”.

Va afegir que la voluntat comuna que es manifesta en el Pacte Local per la Innovació “ens fa més forts com a ciutat, avala i consolida tot el que fins ara s’ha fet en l’àmbit de la innovació, però sobretot manifesta una vocació de futur compartida i la necessitat de continuar invertint recursos econòmics i humans, i també temps, en el disseny i desenvolupament de projectes d’innovació social”.

En esta labor”, afegí, “les ciutadanes i ciutadans han de ser la brúixola que guie la nostra acció innovadora, els qui confirmen que estem recorrent el camí en la direcció adequada, per a convertir la innovació en un potent motor de dinamització econòmica i social, generar coneixement que contribuïsca a crear ocupació de qualitat i impulsar la formació i el desenvolupament de les empreses, la cohesió social i un desenvolupament just i equilibrat.”

Enumerà Joan Ribó els grans reptes a què ha de contribuir este Pacte: “Promoure i consolidar l’activitat emprenedora, impulsar i desenvolupar la I+D+i, donar suport al canvi de model d’hàbits de consum i mobilitat cap a uns altres més sostenibles i eficients, promoure la intel·ligència creativa i la cocreació, el treball en xarxa, l’eficiència energètica, econòmica i política i l’impuls d’eixa imprescindible dimensió social de la innovació sobre la base d’una cultura ciutadana de compromís i participació”.

Per la seua banda, el regidor d’Innovació, Jordi Peris, remarcà la importància “d’incorporar el gir social a la innovació; perquè tota innovació ha de ser social, no pot ser únicament un sector específic”. En aquest sentit, Peris descrigué el plantejament d’aquest Pacte local, “en el què volem vincular l’ecosistema i potencial innovador que tenim a la ciutat als principals reptes als què s’enfronta València, els d’energia, mobilitat, educació, etc. La innovació ha de ser un procés transformador dels sistemes urbans, ha de tenir una perspectiva sistèmica, l’objectiu de la qual siga el de contribuir a la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes”.

El regidor d’Innovació també subratllà la rellevància d’escollir Las Naves com indret per a formalitzar la signatura del Pacte: “este centre està cridat a convertir-se en referència de la innovació en València, i esta estarà al servei d’un nou model de ciutat, més amable, sostenible, democràtica  i inclusiva”.

Concurs Europeu d'Innovació Social

Ajudes

20 March 17

Convocatòria d'ajudes del Fons Social Europeu per valor de 3,3 milions d'euros

Ajudes

14 March 17

Escola de Ciutadania per a transformar València

Esdeveniments

10 March 17