La mobilitat sostenible i la reorientació de l’Estratègia Smart City inauguren la #SINN

Innovació social
17 January 17
  • Las Naves  es converteix en un espai únic innovador per provar idees noves que milloren la ciutat.
  • L’Estratègia de Ciutat Intel·ligent de València es planteja com un instrument d’innovació urbana al servei de les persones.
  • La mobilitat sostenible destaca com un element diferenciador en una ciutat amable i intel·ligent i es presenta com una línia municipal prioritària.

València acull des d’ahir la I Setmana de la Innovació Urbana en Las Naves, convertint-se així en un espai de debat i reflexió sobre els nous processos d’innovació a la ciutat entorn dels següents eixos estratègics: Mobilitat, ciutats intel·ligents, salut, energia i agroalimentación.

Durant la inauguració, que va estar presidida per l’Alcalde de València, Joan Ribó, pel Regidor d’Innovació, Jordi Peris i pel Director de Las Naves, Rafael Monterde, es van destacar dos elements que ocupen un paper principal en aquest nou paradigma, el rol destacat de la ciutadania i el treball conjunt de les “4 hèlixs”.

En aquesta nova manera d’entendre la innovació, les persones adquireixen un paper protagonista i també més actiu que mai, sent elles mateixes les generadores de benestar a la ciutat a través dels seus projectes, idees i interrelació amb la ciutat.

Un progrés que solament s’entén debatent i treballant amb tots els agents implicats que formen les “4 hèlixs”, la societat civil, el sector privat, l’àmbit acadèmic i les administracions públiques.

En aquesta linea, representants de tots aquests àmbits van estar presents durant la jornada, que va arrencar amb la xerrada “Enfocaments sobre Ciutat Intel·ligent” d’Enrique Martínez, Coordinador del Pla Nacional de Ciutats Intel·ligents i Manu Fernández, Investigador sobre Ciutat Intel·ligent, els qui van recolzar la política de compartir una lògica a l’hora de desenvolupar una estratègia urbana intel·ligent.

Respecte a l’estratègia local de València, Rafael Monterde va donar a conèixer la reorientació de l’estratègia de ciutat intel·ligent de Valéncia, plantejada com un instrument d’innovació urbana al servei de les persones, la fi última de les quals ha de ser millorar la qualitat de vida de la ciutadania i que requereix de la implicació de tots els actors destacats de la ciutat.

En aquest sentit, Monterde va destacar que “Las Naves” era la consolidació d’un espai únic innovador per engegar i provar idees noves que aporten beneficis a tots els ciutadans i ciutadanes.

A la vesprada va ser el torn de la mobilitat, aportant en primer lloc una visió internacional amb Cornelia Dinca, urbanista creadora del projecte Cyclespace a Amsterdam.

Dinca va donar a conèixer l’evolució d’Amsterdam en l’àmbit de la mobilitat, explicant de quina manera les polítiques públiques per fomentar el transport sostenible havien repercutit directament en un increment del turisme i en un augment de la seguretat tant dels vianants com dels ciclistes, destacant l’èxit que havia tingut a Amsterdam l’haver incrementat de preu els aparcaments i l’haver reduït el límit de velocitat.

Els i les assistents també van poder conèixer com ha millorat la mobilitat urbana a la ciutat de Saragossa, de la mà de Santiago Rubio, representant de l’Ajuntament de Saragossa, qui va resumir quins van ser les primeres mesures implementades a partir dels anys 80 fins ara, destacant la implantació del tramvia pel centre de la ciutat, la bicicleta pública i el Pla de Mobilitat Sostenible aprovat en 2006, entre unes altres.

La sessió va finalitzar amb la taula de debat “València: reptes i propostes donis dels quatre hèlixs del model d’innovació” que va comptar amb la participació de Giuseppe Grezzi, Regidor de Mobilidad Sostenible de l’Ajuntament de València, Elisabet Quintana, Arquitecta de la Universitat Politècnica de València, Antonio Marquès, Director de l’àrea de tecnologia en ETRA i Pilar Gil, CEO de Bicicoleando.

Vore fotos ací

30 científiques celebren a València “la nit de les investigadores”

Esdeveniments

27 September 17

Las Naves i la UPV impulsen PaellaCON

Esdeveniments

25 September 17

Las Naves acull un taller participatiu sobre mobilitat sostenible en el Marítim

Esdeveniments

18 September 17