Les noves tecnologies, ferramentes per a combatre el deteriorament cognitiu

Programa europeu: Activage

14 July 17
  • La xarxa Connecta Salut de Las Naves organitzà ahir un encontre, que sota el títol «Trobada de Salut Digital i deteriorament cognitiu: reptes i solucions», analitzà i reflexionà entorn a la situació de les persones que pateixen aquestes malalties, així com quin és el paper de les noves tecnologies en la prevenció, el tractament dels danys i la millora de la seua qualitat de vida.
  • 40 representants d’institucions públiques i privades es donaren cita en aquesta trobada que destacà, entre molts aspectes, la necessitat de localitzar a persones que es troben en situació d’exclusió social a la nostra ciutat i pateixen deteriorament cognitiu, així com el repte d’identificar de manera primerenca aquest deteriorament, o la lluita contra la bretxa digital.

Investigadors i investigadores de la Universitat de València, representants de l’administració pública, empreses i associacions de pacients i familiars d’afectats de deteriorament cognitiu com és l’Associació de Familiars d’Alzheimer de València, la Societat Espanyola d’Assistència Sociosanitària (SEAS), o GESMED, exposaren els seus treballs en aquesta trobada, promoguda per la xarxa Connecta Salut de Las Naves i el grup de treball VLC-HEALTH Ecosystem, qui promou un ecosistema valencià innovador en salut, en el marc de la xarxa europea ECHAlliance.

Els reptes i les solucions front al deteriorament cognitiu, així com la utilització de les noves tecnologies, centraren la jornada, en la què les persones expertes subratllaren la rellevància d’aplicar aquestes tecnologies (TIC) en etapes primerenques del deteriorament cognitiu amb l’objectiu d’identificar-lo, així com en la posterior intervenció, atenció i tractament. Entre les solucions destacaren aplicacions de gamificació, realitat virtual, big data, etc; així com teràpies més tradicionals com la musicoterapia o l’estimulació cognitiva.

Altres dels reptes que es destacà a la jornada va ser la lluita contra la bretxa digital, la qual pateixen nombrosos pacients amb deteriorament cognitiu, així com la necessitat d’analitzar indicadors i paràmetres psicosocials, de l’entorn familiar, estils vida, etc., dels pacients, o el avanç en l’autodetecció de la pèrdua cognitiva. Durant l’encontre, els assistents també recalcaren la necessitat de localitzar a persones que es troben en situació d’exclusió social a la nostra ciutat i pateixen deteriorament cognitiu, amb l’objectiu que puguen ser tractades adequadament.

Connecta Salut presentà també ahir els avanços del projecte ACTIVAGE que desenvolupa LAS NAVES i l’Ajuntament de València, i que permetrà posar en marxa a la nostra ciutat una iniciativa pilot per a instal·lar un sistema de sensors sense fils que fan seguiment constant de les activitats diàries de persones majors i facilitar-los així més autonomia.

activage