TRANSITION CITIES

Programa europeu: Climate Kic

Fomenta la implementació de projectes urbans innovadors relacionats amb la reducció d’emissions de carboni.

Laboratori urbà Sostenibilitat
9 May 16

solar-panels-1149611_1920

Europa és un continent urbà. La destinació de les seues ciutats és fonamental per a l’èxit de l’agenda europea contra el canvi climàtic. En tota la seua extensió, més de 4.000 ciutats—grans i xicotetes—han signat el Pacte d’Alcaldes amb l’objectiu d’aconseguir i superar els objectius d’Europa 2020.

Milers de projectes innovadors que garantixen emissions reduïdes de carboni es troben actius hui. A pesar d’això, el panorama general que se’ns oferix encara parla d’iniciatives aïllades, de falta de coherència estratègica i de perspectives per a l’adaptació.

Partint de l’experiència de grans ciutats com Birmingham, Bolonya, Mòdena, Budapest, Castelló, València, Frankfurt i Wroclaw, la Guia de ciutats pioneres, pertanyent al Climate KIC, s’estén per tota Europa aplicant un model de transició en tots estos projectes, i ha assumit una sèrie de desafiaments per tal d’omplir el buit existent entre les grans aspiracions polítiques i les iniciatives voluntàries aïllades.

Amb esta finalitat s’han detectat sis clústers dins dels camps de l’edificació, l’energia i la mobilitat, per raó del seu potencial d’impuls dels agents locals i establir un itinerari clar cap a l’èxit en la consecució dels objectius 2020.

Estos sis clústers donen lloc a cinc escenaris coneguts com Clústers de Transició:

  • Dos d’estos estan relacionats amb l’edificació, i augmentaran l’eficiència energètica dels edificis a través del disseny i la modernització, a més de permetre a les persones usuàries la gestió activa de les seues demandes de consum energètic.
  • Dos estan relacionats amb l’energia, i concretament se centraran en la congelació de fred o calor amb potència, en la combinació de CHP amb energies renovables i en la generació d’energia a partir de residus.
  • Dos més pertanyen al camp de la mobilitat urbana, l’objectiu dels quals és el desenvolupament de vehicles de baix consum i la integració de modes de mobilitat que reduïsquen la dependència del cotxe privat i que generen nous hàbits de mobilitat.

Estos escenaris s’han concebut com a clústers i formen el nucli del projecte Transition Cities.

L’emblemàtic projecte Transition Cities sotmetrà a un examen profund i ampliarà este nou marc mitjançant projectes pilot i experiments en els àmbits de cada un dels sis clústers estratègics:

Clúster 1: Edificis de baix consum

Clúster 2: Gestió de la demanda energètica

Clúster 3: Cogeneració i energies renovables en l’espai local

Clúster 4: Generació d’energia procedent de residus.

Clúster 5: Vehicles de baix consum

Clúster 6: Mobilitat integrada

climatekic

València millora la sostenibilitat de la mobilitat urbana de mercaderies amb el projecte SUCCESS

Notícies

20 June 17

València engega el projecte de reintroducció d'envasos PlastiCircle

Notícies

19 June 17

Setmana de l'Energia Sostenible

Esdeveniments

14 June 17