Un dispositiu que estalvia i reutilitza l’aigua en la dutxa, idea guanyadora del Climathon

Emprenedoria Participació Sostenibilitat
31 October 16

* Els tres projectes finalistes foren ValenSun, premiat per idear aquest dispositiu que estalvia aigua i electricitat en la dutxa, EcoPatrulla, una app de gamificació que consciencia en les escoles sobre el canvi climàtic, i Climate car city, una consultoria que ofereix assessorament per a reduir les emissions de gasos en els parcs mòbils de vehicles.

* Els finalistes compliren amb el repte d’aquesta edició del Climathon: «La reducció del consum d’energia a València»

Las Naves foren l’escenari el passat divendres d’aquesta competició internacional, promoguda per la plataforma europea de lluita contra el canvi climàtic Climate Kic, en la què participaven simultàniament 60 ciutats de 30 països. El jurat, format per tècnics d’InnDEA València, de l’Associació valenciana d’empreses del sector de l’energia (Avaesen), Finnova, Climate KIC i l’Ajuntament de València, valorà l’esperit innovador del projecte, així com l’enfocament social i la capacitat de que puga ser aplicat a la nostra ciutat.

El projecte guanyador ValenSun, que tindrà ara la possibilitat de rebre mentorització durant dos mesos en Las Naves per desenvolupar la proposta, creà un sistema combinat per estalviar aigua i electricitat en la dutxa. Es tracta d’un tanc d’aigua termal amb un panell solar que proporciona aigua calenta a la dutxa. Aquest, al mateix temps té un circuit que desvia l’aigua que normalment es llança a perdre mentre esperem la calenta, i que pot arribar a ser de 10 litres de mitjana. El flux recircula en el tanc de la instal·lació solar i així es redueix el consum d’aigua.

Segon explicaren els i les creadores de ValenSun, amb aquest dispositiu instal·lat en un terç de les cases de València, es reduiria 1,8 milions de tones de CO2 en els primers 3 anys. L’estalvi de l’aigua en el mateix període de temps seria l’equivalent d’omplir 15.000 piscines residencials. A més, hi hauria un clar impacte educatiu, perquè les famílies que tingueren aquest dispositiu estarien conscienciades i involucrades en l’estalvi d’aigua i la lluita contra el canvi climàtic.

El regidor d’Innovació i vicepresident d’InnDEA València, Jordi Peris, ja ha avançat que l’ajuntament «estudiarà la viabilitat de que aquesta idea guanyadora del Climathon puga materialitzar-se». L’objectiu dels creadors i creadores de ValenSun és desenvolupar el prototip i provar-lo en un edifici municipal.

Els altres dos projectes finalistes foren EcoPatrulla, un aplicació mòbil de gamificació que pretén conscienciar a l’alumnat de les escoles sobre la reducció del consum energètic i la lluita contra el canvi climàtic, i Climate car city, una consultoria que ofereix assessorament per a reduir les emissions de gasos en els parcs mòbils de vehicles.

Procés de consulta pública per al desenvolupament del PACES-2030 de València

Esdeveniments

17 October 17

Primera Jornada Jornada de Recerca sobre Canvi Climàtic

Esdeveniments

16 October 17

Las Naves acull la III edició del #Climathon, un encontre mundial d’idees emprenedores contra el canvi climàtic

Esdeveniments

10 October 17