València instal·la un pilot de bicis elèctriques carregades amb energia solar

Programa europeu: Climate Kic

Sostenibilitat
3 October 17

Vore fotos de la presentació ací

/ Las Naves ha impulsat la instal·lació d’aquest projecte pilot, anomenat «Bicis Solars» i desenvolupat per l’empresa CM Agua y Energia S.L. Aquesta empresa va ser una de les guanyadores de l’últim concurs d’idees Transition Cities, finançat per la plataforma Climate KIC de lluita contra el canvi climàtic, i adreçat a empreses que creen projectes innovadors per a la transició energètica.
/ «Bicis Solars» és un sistema de bicicletes elèctriques, els carregadors de les quals s’alimenten amb energia solar. El pilot constarà inicialment de quatre bicicletes, i s’ha realitzat amb col·laboració del Consorci de la Marina de València.
/ Les «Bicis Solars» estan disponibles de manera gratuïta per a tothom durant un període de prova de 15 minuts.

El projecte pretén promoure la mobilitat elèctrica sostenible i la producció d’energies renovables a la ciutat de València. La iniciativa vol complir dos objectius diferents: provar la instal·lació d’aquesta nova tecnologia en un context real, i avaluar el potencial de la instal·lació per a crear consciència sobre la mobilitat sostenible urbana i la producció d’energia renovable entre turistes i habitants de la ciutat.

Aquest matí durant la presentació del pilot, el regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic e Innovació del Ajuntament de València, Roberto Jaramillo, ha ressaltat que “a més del benefici per al medi ambient, aquestes bicis també compleixen amb una important labor social en tenir un vessant inclusiu ja que són accessibles tant per a gent gran com per a persones amb mobilitat reduïda”.

Amb aquestos objectius el projecte intenta aprofitar les condicions ideals de la ciutat de València per a la producció d’energia solar i l’ús de la bicicleta. València té un dels majors indicadors de dies assolellats a l’any de tota Espanya, així com una orografia favorable que també facilita el transport en bici. El desenvolupament del projecte pilot, ubicat a la Marina, consta de 4 bicicletes elèctriques, equipades amb un sistema de recàrrega amb energia fotovoltaica renovable a través d’un sostre solar. En aquest sostre solar s’han instal·lat els punts de càrrega que aprofiten l’energia diürna per a subministrar-la a les bicicletes ancorades a la base.

La bicicleta elèctrica triada és accionada per un motor elèctric de 350W. El sistema disposa de 4 panells solars fotovoltaics de 300w cadascun situats en els sostres solars de les estacions de recàrrega. La instal·lació independent de la xarxa té un sistema de bateries per aprofitar al màxim l’energia produïda per les plaques, però també garantir el subministrament en cas de necessitat.

Ubicació en La Marina de València

El pilot s’executa en col·laboració amb La Marina de València, on s’instal·larà i operarà durant les pròximes setmanes per a oferir a tots de manera gratuïta l’oportunitat de gaudir d’un passeig amb bicicleta elèctrica. La Marina de València ha accedit a permetre la seua instal·lació en un lloc estratègic en la intersecció de la zona turística i el passeig marítim, garantint una alta visibilitat del projecte i alt impacte. Al final del projecte, s’analitzarà l’impacte de l’activitat incloent el potencial de replicació més àmplia, el nombre d’usuaris i usuàries, així com les dades de kg de CO2 no emesos.

Aquest projecte aposta per les bicis solars com a solució pràctica i «ambientalment amigable» per als problemes de contaminació de les ciutats. A través d’aquest pilot, a més de fomentar aquest tipus de transport i fer-ho accessible per a tothom, també es pretén divulgar i fomentar l’aplicació en altres àmbits de l’energia solar fotovoltaica com a font energètica renovable i no contaminant. Així, aquesta idea resulta una aposta guanyadora per a desplaçar-se amb amplis beneficis tant mediambientals, com a econòmics i que té un impacte positiu en la salut i en el confort dels usuaris i usuàries.

climate-kic-logo-on-website-562x288

Procés de consulta pública per al desenvolupament del PACES-2030 de València

Esdeveniments

17 October 17

Primera Jornada Jornada de Recerca sobre Canvi Climàtic

Esdeveniments

16 October 17