València posa en marxa el projecte que monitoritza a persones majors per millorar la seua autonomia

Innovació social
16 November 16

* El projecte europeu «Smart Living per a envellir millor», en el què participen les regidories d’Innovació i Benestar Social de l’Ajuntament de València, ha estat aprovat aquest estiu i compta amb una dotació de 1’4 milions d’euros. Les entitats que desenvoluparan el projecte pilot a la nostra ciutat s’han reunit a Las Naves per donar inici al treball.

* La iniciativa farà ús de les tecnologies de la informació -a través de sensors i aplicacions- per fer un seguiment constant de les activitats diàries de les persones majors i facilitar-los més grau d’autonomia.

El projecte «Smart Living per a envellir millor» desenvoluparà un pilot a la nostra ciutat, agafant una mostra d’aproximadament un miler de persones de més de 65 anys que visquen a soles o passen molt de temps sense companyia. Seran persones amb graus de fragilitat previs als de dependència precisament per a previndre aquesta, i se’ls connectarà sensors sense fils dins i fora dels seus domicilis per a fer seguiment de les seues activitats de manera continuada.

El regidor d’innovació Jordi Peris ha explicat que aquest sistema «supervisarà constantment a la persona, amb la intenció d’arreplegar dades amb les què s’identificaran patrons i rutines de comportament que permetran detectar desviacions i canvis significatius. Eixes desviacions podrien ser símptoma d’alguna incidència, per la qual cosa la seua detecció primerenca ajudarà a organitzar una actuació ràpida d’assistència”.

La setmana passada tingué lloc una reunió en Las Naves entre InnDEA València, entitat líder del pilot a la ciutat, i les diverses entitats que també participaran i que estan especialitzades en teleassistència, ajuda a domicili, serveis sociosanitaris per a persones majors, així com en la part tecnològica que confeccionarà el sistema de seguiment constant a les persones que formen part del projecte.

Aquesta primera reunió ha permès començar a aprofundir en el pla de treball i identificar les primeres tasques a desenvolupar a partir de gener. S’espera que el pilot s’inicie a finals del proper any 2017, i abans les entitats sòcies treballaran en el desenvolupament de la tecnologia, així como en la definició i perfil de les persones usuàries, els diferents casos d’ús i en el procés de cocreació amb les persones usuàries finals, les seues famílies i persones cuidadores.

La responsable de Benestar Social, Consol Castillo, ha subratllat que aquest projecte «tindrà molts beneficis, entre d’altres, facilitarà tranquil·litat als usuaris i usuàries, recolzarà la seua mobilitat i autonomia, millorarà el treball a les seues cuidadores i cuidadors, donant-los també tranquil·litat i informació, així com detectarà de manera precoç possibles deterioraments de capacitats físiques i cognitives». Castillo ha remarcat que es respectarà estrictament la intimitat de les persones majors que participen al projecte i es garantirà la privadesa de les dades.

La Unió Europea destinarà 25 milions d’euros a la totalitat del projecte, dels quals 1’4 milions d’euros s’assignaran a la ciutat per a desenvolupar el pilot. A més de València, participaran en altres projectes pilots Madrid, diverses localitats de Galícia, i ciutats i regions de França (Grenoble), Alemanya (Ober-Ramstadt), Grècia (Attica, Grècia Central i la regió de Macedònia), Itàlia (Emilia Romagna), Finlàndia (Espoo, Tampere i Turku) i el Regne Unit (Leeds).

L’objectiu final d’aquesta iniciativa és augmentar els anys de vida saludable i autònoma de la ciutadania europea, amb impacte en la qualitat de vida, l’estalvi en el sistema de benestar social i la generació d’innovació local.

Vore fotos ací

Las Naves acull un taller participatiu sobre mobilitat sostenible en el Marítim

Esdeveniments

18 September 17

Economia solidària, una alternativa al modele capitalista

Esdeveniments

8 August 17

Trobada de Salut Digital i Deterioració cognitiva: Reptes i Solucions

Esdeveniments

3 July 17