València posa en marxa el projecte que monitoritza a persones majors per millorar la seua autonomia

Innovació social
16 November 16

* El projecte europeu «Smart Living per a envellir millor», en el què participen les regidories d’Innovació i Benestar Social de l’Ajuntament de València, ha estat aprovat aquest estiu i compta amb una dotació de 1’4 milions d’euros. Les entitats que desenvoluparan el projecte pilot a la nostra ciutat s’han reunit a Las Naves per donar inici al treball.

* La iniciativa farà ús de les tecnologies de la informació -a través de sensors i aplicacions- per fer un seguiment constant de les activitats diàries de les persones majors i facilitar-los més grau d’autonomia.

El projecte «Smart Living per a envellir millor» desenvoluparà un pilot a la nostra ciutat, agafant una mostra d’aproximadament un miler de persones de més de 65 anys que visquen a soles o passen molt de temps sense companyia. Seran persones amb graus de fragilitat previs als de dependència precisament per a previndre aquesta, i se’ls connectarà sensors sense fils dins i fora dels seus domicilis per a fer seguiment de les seues activitats de manera continuada.

El regidor d’innovació Jordi Peris ha explicat que aquest sistema «supervisarà constantment a la persona, amb la intenció d’arreplegar dades amb les què s’identificaran patrons i rutines de comportament que permetran detectar desviacions i canvis significatius. Eixes desviacions podrien ser símptoma d’alguna incidència, per la qual cosa la seua detecció primerenca ajudarà a organitzar una actuació ràpida d’assistència”.

La setmana passada tingué lloc una reunió en Las Naves entre InnDEA València, entitat líder del pilot a la ciutat, i les diverses entitats que també participaran i que estan especialitzades en teleassistència, ajuda a domicili, serveis sociosanitaris per a persones majors, així com en la part tecnològica que confeccionarà el sistema de seguiment constant a les persones que formen part del projecte.

Aquesta primera reunió ha permès començar a aprofundir en el pla de treball i identificar les primeres tasques a desenvolupar a partir de gener. S’espera que el pilot s’inicie a finals del proper any 2017, i abans les entitats sòcies treballaran en el desenvolupament de la tecnologia, així como en la definició i perfil de les persones usuàries, els diferents casos d’ús i en el procés de cocreació amb les persones usuàries finals, les seues famílies i persones cuidadores.

La responsable de Benestar Social, Consol Castillo, ha subratllat que aquest projecte «tindrà molts beneficis, entre d’altres, facilitarà tranquil·litat als usuaris i usuàries, recolzarà la seua mobilitat i autonomia, millorarà el treball a les seues cuidadores i cuidadors, donant-los també tranquil·litat i informació, així com detectarà de manera precoç possibles deterioraments de capacitats físiques i cognitives». Castillo ha remarcat que es respectarà estrictament la intimitat de les persones majors que participen al projecte i es garantirà la privadesa de les dades.

La Unió Europea destinarà 25 milions d’euros a la totalitat del projecte, dels quals 1’4 milions d’euros s’assignaran a la ciutat per a desenvolupar el pilot. A més de València, participaran en altres projectes pilots Madrid, diverses localitats de Galícia, i ciutats i regions de França (Grenoble), Alemanya (Ober-Ramstadt), Grècia (Attica, Grècia Central i la regió de Macedònia), Itàlia (Emilia Romagna), Finlàndia (Espoo, Tampere i Turku) i el Regne Unit (Leeds).

L’objectiu final d’aquesta iniciativa és augmentar els anys de vida saludable i autònoma de la ciutadania europea, amb impacte en la qualitat de vida, l’estalvi en el sistema de benestar social i la generació d’innovació local.

Vore fotos ací

Trobada de Salut Digital i Deterioració cognitiva: Reptes i Solucions

Esdeveniments

3 July 17

Las Naves llança la xarxa Connecta Energia amb el suport del sector energètic de València

Notícies

28 June 17

Las Naves obri una cartera de proveïdors baremada amb valors socials i ambientals

Notícies

27 June 17